Mellan två stilar.

Hade ingen lust att ha kvar sommarstilen längre. Så jag gjorde ett drastiskt drag och neutraliserade hela skiten.



Pre-reborn.

Mellan två stilar.

Hade ingen lust att ha kvar sommarstilen längre. Så jag gjorde ett drastiskt drag och neutraliserade hela skiten.



Pre-reborn.

Ilha Deserta

image159image160

Hälsohysterian är igång igen!

Eftersom jag har varit i Portugal i 7 veckor nu anser jag mig redo att använda mina vanliga kategorier igen. För jag har verkligen hälsohysteria just nu!

Tillstånd:
* Trött
* Rastlös (men har inte lust att göra något)
* Knöl (lymfkörtel?) i armhålan som smärtar
* Oro (och stress) inför kommande föreläsningar och semenarium
* Avsaknad av familj och vänner

Sedan har vi några andra punkter som jag inte vill ta upp än, eftersom jag inte vill oroa mig själv allt för mycket. Och det faktum att jag vet att detta kommer att gå över (vet bara inte om detta är något tillfälligt, eller om det kanske kommer att fortgå i dagar, veckor...).

Jag gillar att ha en vältrafikerad (?) väg nedanför balkongen.

image158
Åtminstone välparkerad!

Oh my GAAAAAAAHWD!!!

Jag hörde just:
1) Skottlossning.
2) Bilalarm.
3) Skrik.

Seriöst!!!

Idag mötte jag två svenskar!

Två svenska ungdomar på interrailresa. Den ena hade just gått ut gymnasiet, och den andra hade... jobbat (?) ett år, och de skulle båda ta ett sabbatsår (till).

Mötet: Jag och Anne (tyska) skulle ta båten till Ilha Deserta (Ilha de Barreta), men jag ansåg att jag behövde ta ut lite cash. Så jag knallade bort till närmsta MultiBanko-cashingmachine. Plötsligt passerar jag två tjejer - som pratar svenska! I hemlighet hoppades jag litegrann att de också skulle med båten, tog ut mina pengar (typiskt nog fanns bara 50?-sedlar i automaten) och gick tillbaks till piren. Och guess what! Svenskorna skulle med! Pratade lite med dom, men kände mig extremt nochalant gentemot Anne (som försås inte pratar svenska) så jag vände mig om och pratade lite med henne på engelska.

Summan av kardemumman: det var trevligt att råka på ett par hemmifrån (de var t o m smålänningar!) men det är ju inte därför jag är här. Och jag skäms lite nu, men faktum är att det var helt sjukt svårt att prata svenska med dom! Jag är så fruktansvärt inne på engelska att jag t o m tänker på engelska nu. Fast I can assure you my friends - I won't speak english when I'm back to gamla Svedala. Promise!

Och så gör studenterna när de invigs...

Studentlivet i Portugal är väl inte helt annorlunda jämfört med det i Sverige... Borsett från introduktionscederna förstås. Min rumskamrat (det låter så fånigt på svenska!) Nelson bjöd in mig och Andreia (som äger lägenheten) till sin programmiddag. Där var cirka sextio grabbar (och fyra tjejer inklusive oss), i en liten restaurang. Ölen (och sangrian) flödade (no limit!). Maten kunde varit roligare, och efterrätten missade jag eftersom jag var på toaletten när den delades ut (inte för att det gjorde något - var ändå inget vidare sugen).

Och faktum är: de har dryckesvisor även här! Har inte lärt mig själva sången än men det hela går ut på att man säger ett namn, sen sjunger man sången och då måste personen vars namn som utropats dricka upp innehållet i sitt glas. Detta gjorde de på mig två gånger.

Var fortfarande full när jag vaknade morgonen efter.

Skolan har börjat!

Jag har varit dålig på att uppdatera mig på sistone och, tro mig, det har inte att göra med brist av tid (för jag har tid över). Det är snarare så att Nelson har flyttat in i "mitt datarum"; m a o det enda rum i lägenheten där jag har kontakt med WLAN:et. Fast just nu sitter jag faktiskt nästan i vardagsrummet/hallen.

Anyway. Skolan har börjat. Och guess what: jag har lektioner på PORTUGISKA!!! Jävlar jävlar. Svårt? Eh. Ah!

I should, shouldn't I.

Borde byta bakgrund, jag vet. För det är ju liksom inte SUMMEREDITION längre - utan Portugaledition!

Hög tid att sätta sig i skolbänken?

Oh, jag börjar få blodad tand (vill resa - inte plugga!?). På måndag ska jag på dejt med João (alla portugiser heter João) Varela som är min erasmuskoordinator - m a o den som ska säga vilka kurser jag får/inte får läsa. Det ska bli spännande!

Till dess: Olhos de Agúa, Olhão eller Ilha Deserto som söndagsutflykt?

Hemkommen ifrån minisemestern.

image157

Resan
: Faro -> Lagos -> Sagres -> Lagos -> Albufeira -> Faro.
Totalt? Tja, cirkus femhundra spänn (när åkte du på tropisk semester för 500 SEK senast?!).
Worth it? Oh yeah!
Resultat: Har lärt känna mig själv som resesällskap - and I liked it! Jag är riktigt trevlig att resa med själv! Har besökt många stränder i (och utanför) ovanstående städer, blivit (om möjligt) mer brun, samt stått så långt sydväst man kan komma i Europa.

Har man vandrat till världes ände...

...så är det inte konstigt att man är trött!!!

Jag är fortfarande i Lagos, men tog en sväng till Sagres och "the most southwestern point in Europe" idag. Riktigt najs plejs! Hann dock bara besöka stranden på ena sidan om "cabon" men jag kompenserade det med att ta ett foto på den!

Imorgon checkar jag ut från hostel:et och drar till Portimão. Lovely!

Lagos on rocks.

Lagos är fint. Jag har antagligen vandrat igenom hela staden, kanske t o m flera varv, vid det här laget! Vet inte när jag kom hit, men ajaj vad skoskav jag har efter att ha 1: Letat efter "the tourist office" och 2: Letat efter "Pousadas de Juventude" (hostel:et).

"Hem" och sova nu...

Var finns jag?

Ja, nu kanske det är önsketänkande ifrån min sida...

Mitt telefonnummer i Portugal är: +35 315 81 42. Skicka ett sms om du har tråkigt. I'll be sure to answer!
(Radera inte mitt svenska nummer om du har det - jag kommer att behålla det även när jag kommer hem!)

Jag har förstås en postadress också. Och vill ni skicka ett vykort eller brev så är det bara att be om adressen lite diskret.

Envisheten besegrar allt: Jag gick till praian.

Igår, efter ett misslyckat besök hos erasmuskoordinatorn (han var inte där) bestämde jag mig för att prova att gå till stranden. Enligt kartan var det inte så långt, men jag bestämde mig ändå att ta bussen från Gambelas till Montenegro (ca 8 min resa). Hoppade av på lämplig hållplats (kunde egentligen ha följt med bussen två hållplatser till, men whatever tänkte jag - lite extra promenad!) och började vandra i vad jag antog var rätt riktning.


Efter ett slag (15-20 min) nådde jag the highway. Great, tänkte jag, var ska jag gå nu? Just där fanns en bro, så man kunde spatsera över till andra sidan om motorvägen. Så jag klev upp på bron och såg mig omkring. Lyckligtvis fick jag efter en stund syn på en vägskylt: Praia de Faro. Jag var på rätt väg! Skuttade ner för bron och började min färd längs med vägkanten. Farligt? Ehem...


Lyckligtvis (i höjd med flygplatsen) tog motorvägen slut, och jag kunde gå intill en säker landsväg istället. Tutande bilar följde på varandra och jag blev irriterad. En bil visslade bara, och då blev jag genast på bättre humör - vilken gentleman!

Så nådde jag äntligen "the bridge" - en smal bro plats för en bil i sidled och några stackars fotgängare intill (som löper stor risk att få benen avhuggna när bilarna kör förbi) - och därmed var jag på praian! Yahoo!









PROMENADFAKTA
Längd: Jävligt lång.
Tid: Ingen aning. Timme? Enånhalv?



Skön avkoppling med toppnyheter på svenska!

image148

Jaaa... Vilket ultimatum! Fyfasen alltså... Jag kan knappt bärga mig tills jag får veta hur det går!
Aftonbladet.se: spänning, stavfel och choklad!


Frida funderar över ordet Hålsokris: Hål sogris? Åh sol kris? Ozonhålkris?

Och så fick Frida äntligen sin semester...

Onsdag:
Faro -> Albufeira
Stannar i Albufeira några timmar bara för att. Eventuellt skippar jag detta och åker direkt till Lagos. Har ännu ej bestämt. A ligger ju rätt nära Faro, så jag kan ju åka dit någon annan gång också.
Albufeira -> Lagos
Checkar in på ett youth hostel i Lagos och njuter av livet.

Torsdag:
Lagos <-> Sagres
Besök i Sagres och Europas sydostspets. Tillbaka till Lagos på kvällen.

Fredag:
Lagos -> Portimão
Landar i Portimão, checkar in på youth hostelet, och njuter av livet ännu mer på en go praia.

Lördag:
Portimão -> Faro
Så lämnar jag Portimão på lördag eftermiddag (efter ytterligare några timmar på praian) och kommer hem till Faro vid femtiden.


Räknar med en semesternota på totalt ca 50-80 ?. Vad sägs om det?!

Lärarinnan...

Härmed inleder jag en ny kategori: roommates.

I lägenheten på våning fyra, intill 'the footballstadium' bor tre just nu tre individer - varav en har yrket lärare. Då denna person råkar vara en kvinna kan man även kalla denna för 'lärarinnan'.

Lärarinnan, vars namn ännu är okänt, är en till utseendet typisk portugisisk äldre kvinna. Håret är guldbrund och vågigt, klippt i axellängd. Ögonen små och vänliga, munnen desto större med rum för såväl långa konversationer som bolos & bolanchas. Hon bär gärna klänningar, vilka får hennes kropp se om möjligt än mer fyrkantig ut. En gång i tiden var hon nog trådsmal (som ju många yngre portugisiska kvinnor är) men tiderna förändras och hon är numer en livsnjutare. Hon tar väl hand om sig och bryr sig om sina närmaste - en mycket sympatisk kvinna.

Bom dia, Frida!



När jag vaknar på morgonen, sträcker ut min arm och lyfter lite på gardinen... Så är detta vad jag ser! Ain't that just marvelous?!

Behöver jag säga en gång till att jag trivs i denhär lägenheten?

FAKTA
Jag bor med: Andréia, en lärarinna (vet inte vad hon heter) och nästa vecka flyttar även Nelson in. Alla tre portuguiser.
Antal rum i lägenheten (clockwise): Vardagsrum (centrum), Nelsons rum med liten balkong, toalett, badrum/toalett, lärarinnans (pyttelilla) rum utan balkong, Andréias (STORA) rum med balkong, mitt rum med stor balkong samt köket.
Interiör: Vita, stora kakelplattor som golv i hela lägenheten (exkl toaletter och Nelson's rum). Vita väggar. Bruna trädörrar. Mörkbruna möbler. Stora fönster i varje rum med vita gardiner. Inga väggdekorationer, men det ser ändå inte tomt ut (vita väggar), vilket antagligen beror på allt mörkt (möbler, dörrar, dörrkarmar osv...).
Helhetsintryck: Ljus, rymlig och hemtrevlig lägenhet.

A minha casa!

image145

Förstklassig hostel-frukost!

Sitter och äter frukost på hostel:et. Den består av:
* Kaffe (som smakar... eh, långbarhetsmjölk och skinka)
* Bananyoghurt
* Blaskig jos som troligtvis ska smaka apelsin
* En skiva ost
* En skinva skinka
* Två frallor

I've had better... But hey - den ingår!

Nu har jag betalt femti spänn!

5? (ca 50 SEK) för 2 timmars surf... På min dator! Så lite värt är det kanske. Men jag har fortfarande inte fått något svar utav den tjej jag väntar svar ifrån. Kanske måste jag ringa ändå. Ååh, vad jobbigt!!! (Rum-letande)

Free internet?

Ah, those lucky bastards...

Jag sitter (för 2:a gången idag) på internetcaféet i Faro och tänker tillbaka på min bussresa hit. Till att börja med ser jag en lastbil proppad med djungeldjur och texten "Bongo Man" (eller om det kanske var något annat istället för "man"... det minns jag inte). Därefter, när vi når the highway ser jag skylten: KOR FÖRBJUDNA! Hahahahahahaha!

Passade på att fisa (käkade både linser & bönor igår), snarka och svulla kex också (på bussen). Portuguiserna tänker: "Jävla nordbor!".

So far gillar jag Faro. Om jag bara kunde hitta lite billigare internet... (You know I'm addicted!) Har betalat totalt 40kr för 1,5 timme.

I Faro

Nu är jag här!

Eu gosto!

Eu já falto Lisboa!

Sitter på sängkanten (på några kläder...) och väntar på att Nero ska installeras så jag kan bränna skivan med LOMO-pictures. En av våra workshops gick nämligen ut på att fota med LOMO-kameror. Har inte riktigt ork att illustrera/förklara för de som inte hört talas om detta innan just nu. Vi tar det sen.

Har sagt adjö till mina vänner. Och det var SÅ sorgligt! Det känns som om att jag lämnar min familj. Det är inte ofta man är en del av en grupp människor som är i precis samma sits: ensam (tillsammans) i ett nytt land. Det är speciellt. Jag kommer att sakna dom. Vissa kommer jag aldrig se igen (vilket iochförsig kanske inte gör så mycket) men andra kommer jag träffa både i Lissabon, Algarve och kanske på andra ställen. Och internet. Of course.

Skickade iväg svar på några rum-annonser tidigare idag. Har redan fått tre svar. Ett nej (rummet låg 20 km från Faro - smart kärring!) och två positiva. Yahoo! Allt känns already better!

Of course I want my baby to look like Donald Trump!

Man kan köpa babywigs till sina barn. ÄNTLIGEN! Jag har dock lite svårt att välja*. Just nu står det mellan Donald Trump och Joey Tempest/Trollmor.




* Till mina framtida barn förstås. Det gäller ju att vara ute i god tid - vill ju inte riskera att just den peruk jag vill ha tar slut!

Chewinggum.


image144
Portugal - smaken du aldrig glömmer!

Are you annoyed?

Duuh!

Step 1: Go out from the university.
Step 2: Wait.
Step 3: Start going in the direction of the metro, to catch a cab.
Step 4: Being forced by ALL others to walk in the opposite direction - "we can take a cab from there".
Step 5: Walking...
Step 6: Arriving - No cabs!
Step 7: Wanting to go looking for a cab or whatever.
Step 8: Nobody knows if they're gonna stay or not.
Step 9: Waiting...
Step 10: Walking, looking at a map and get into a cab.

Klockan är nu 05:00. Jag kunde ha tagit sista metron hem. Jag som nästan övervägde att skita i slutfesten!
Ingen aning om hur många gånger jag sagt 'stupid' ikväll. Har verkligen varit riktigt jävla gnällig.

On top of all: jag har skoskav!

Nu: SEMESTER!

Teste de português é fim. Jag är klar med första etappen av min resa: språkkurs i Lissabon. På måndag åker jag till Faro för att leta nytt hem. Har inte köpt biljetten ännu, men jag är inte orolig. Allt löser sig!

Saker jag INTE kommer att missa:
* As formigas!!! (myror)
* Hundbajset vid ytterdören (och överallt på gatan där jag bor)
* Gaybaren under - när jag vill sova (annars har jag inte så mycket emot den; vi ska dit ikväll!)
* Eeeeh...

... Det slog mig just att jag skrev "missa". Herregud vad internationell jag blivit. Meant to write "sakna" but since I'm (clearly) too much into english thinking I wrote a swenglish version of "miss". Oops!

Hur som helst: det är inte så mycket här jag inte kommer att sakna. Jag sover till och med bra i min säng! (Om man bortser från klubbhelvetet nedanför som envisas med att höja musiken trots att stället är tomt!)

Även om det är det, så är det det inte.

Livet som utbytesstudent är enkelt:

* Plugga
* Sola
* Umgås
* Festa
* Sova (um pouco)

Allt detta kunde jag tänka mig innan... Vad någon glömde berätta var:
* att jag skulle få nya vänner så snabbt.
* alla mina vänner is making plans for the future, in particular the upcoming weeks (och jag har knappt fyra dagar kvar här) och jag känner mig modfällt för jag kan inte vara med på dessa.
* att jag måste bryta upp från mina nyfunna och skapa helt nya bekantskapskretsar.
* hur det känns att komma till en ny stad och inte ha någon stans att bo (nu överdriver jag, för det har jag antagligen, men jag vet inte exakt var).
* att learning portuguese skulle vara både lätt och svårt och att jag skulle ha så mycket åsikter om hur bristfällig kursen är!
* att jag skulle känna både beundran och avundssjuka när mina kompisar fattar mer portugisiska än vad jag gör (makes me feel stupid - BUT still: I am not bad at it, it just takes me a longer amount of time (and they've studied either spanish or/and french which is quite similar to portuguese)).
* att jag tydligen inte var så flytande på engelska som jag trodde när jag landade här (men desto bättre: har blivit det nu!)

Tack CSN!

"Du har beviljats studiemedel..."

Det var på tiden!!!

Och just när du tror du har stenkoll på allt...

Så faller ännu en sten ifrån himlen. Nytt kalendarium (och detta fick jag nys om tack vare CSN av alla instanser!):

Skolstart: 24 september
Slut på lektioner: 18 januari
Examineringsperiod: 21 januari - 22 februari

Jullov: 24 december - 4 januari.

Så ser mitt år ut.
Vad i helvete ska jag göra i 2 veckor?!



...hm... två fria veckor i Algarve... Hmmmmmm.................................

The Most Western Point of Europe

Jag kan ny kryssa "Beskåda solnedgång så långt västerut i Europa man kan komma" på min 2dob4idie-lista. Cabo da Roca - so pretty!