Tidigt julpynt?

Har Sverige börjat julpynta ännu?
För det har Portugal...

image167
Julglransbelysning, solsken och fotograf iklädd linne (fast det syns ju inte!).

Alla svordomar jag kan.

Satt och halvviskade alla svordomar jag kan och känner till. Sedan hittade jag den, bankdosan. Puh! För jäklar vad irriterande om jag hade glömt den hemma när en av anledningarna till att åka till skolan var att pyssla med bankärenden!

Nu är det snart slut...

Snart slut på tuggummin igen. Och pengar på telefonjäveln (okej, de är redan slut!). Och på oktober. Och på mitt tålamod gällande idéer till mitt projekt. GAAH! Jag blir sinnessjuk på't!

Vad vore en bal på slottet?

Jag vet inte. Men jag har börjat plannera nyår...

...och går allt enligt mina nuvarande planer så kanske jag får veta.
- It's a dream come true!

Tiago Bettencourt

Här är en av mina nya favoritlåtar! Enjoy lika mycket som jag.


Becoming Miss Helmun.

I'm sorry miss Helmun - oooh - but I am for real.

När vi köpte hembiljetterna ifrån Sevilla var jag plötsligt inte den jag trodde jag alltid varit och kommer att vara. Plötsligt fick jag en helt ny identitet. Jag blev Miss Frida Helmun. Har tydligen inte granskat mitt pass tillräckligt noga. Har antagligen varit Miss Helmun hela tiden, utan att veta om det. Antagligen är det bara jag som har råkat missförstå det hela och ideligen läst fel på pass och körkort. Vafan. Varför har ingen sagt något?!

Espanha - dit och tillbaka på 34 timmar.

Lämnade Faro 15:30.
Anlände i Sevilla 20:00.
Satt på Starbucks.
Gick till hostelet.
Svidade om.
Gick till tapasrestaurang och åt.
Letade barer & klubbar.
Tog en Sundae med choklad på McDonk.
Letade barer & klubbar.
Satt på en bar en stund.
Gick in på en klubb.
Tröttnade på den tråkiga spanska odansvänliga musiken.
Letade barer & klubbar.
Gav upp och gick hem.
Vaknade och gick upp 08:55.
Stegade ned för trapporna till frukosten (frallor, marmlad, smör, kaffe, te, oboy, juicer, mjölk, flingor och socker)
Gick upp och svidade om.
Vilade i väntan på övriga i sällskapet.
Gjorde stan (m.a.o. vandrade runt och tittade på sevärdheter).
Tog en Sundae på McD.
Gjorde stan.
Åt lunch (paella) på en restaurang nära katedralen.
Vilade på en parkbänk vid katedralen.
Gjorde stan.
Drack kaffe.
Gjorde stan.
Åt middag på en spännande plockmatsrestaurang (kanske snor konceptet hem till Sverige!).
Återvände till hostelet för att hämta upp packning.
Tog packning, tömde blåsor och kollade e-mail.
Gick till busstaionen.
Kände irritation gentemot busschaffisar & busskärring som var tvungen att bocka av alla från en lista.
Lämnade Sevilla strax efter midnatt (00:00).
Sov på bussen.
Landade i Faro strax innan kl 01.

Ni kan ju själva försöka klura ut varför ena resan tog 4½ timme och den andra bara 1.

iViva Espanha!

Sitter pa hostelet i Sevilla. Kom igarkvall (vid attatiden) och lamnar staden kl tolv ikvall (svensk tid).
Ett riktigt kul dygn med tva supertrevliga tyskar fran Faro!

Disadvantages with the animal kingdom.

Yahoo!
En fågel bajade just på mig!

Fast från den ljusa sidan: fågeljäveln bajsade inte på min dator.


Dålig sak nr 2: myggjävlarna! (ooh, vilket färgrannt och varierat språk jag har!)

Svensktalande miffo i en grönskande park mitt i Faro.

Här igen. I parken alltså. Internetet hemma verkar bara bli sämre och sämre så jag gick hit för att ringa storsyster och söka reda på lite info jag behöver för tentaplugget. Och kolla min mail, ifall jag fått svar på min förfrågan om uppsatsämnet. Men det hade jag inte. Trippelsuck.

Det passerade en del människor under tiden som jag och J snackade. Kan inte låta bli att fundera över vad de trodde om mig. En rufsig (mitt hår står åt alla håll) blondin, i oreanga pösbyxor och en laptop på ena knäet - snackandes ett helt främmande språk!

image166

Om kissgubben.

Det bor en enbent gubbe i samma trappuppgång som jag. Jag tycker han är lite äcklig, i alla fall eftersom varje gång jag ser honom blir jag påmind om när jag råkade se honom kissa mellan två cementpelare. Han brukar hänga här utanför eller nere vid entrén, ibland ståendes på kryckorna eller sittandes på en kudde invirad i plast (säkert för att kisset skulle rinna ner på kudden annars!). En gång stod han där nere vid ytterdörren när jag kom hem. När jag sedan skulle ut och handla, kanske en kvart till tjugo minuter senare, stod han fortfarande där och tittade ut (ytterdörren och väggen är av glas).

Även om han säkert bara är en snäll farbror så gillar jag inte kissgubben. Och det beror enbart på den traumatiska upplevelsen av att ha råkat sett hans kissande snopp!

Jag är pervers.

Hur är en vattuman? Jo...


Birthday.se
säger:
Meddelsam, intellektuell och positiv.
Nyckelord: Förening, revolution, vågor, telepati, exentritism, perversitet, intuition, protest, reform, sprängning
Färg: Blå
Vattumannen längtar efter ombyte och personlig frihet. Vänlig och ägnar sig ofta åt humanitär verksamhet. Han har en komplicerad karaktär och verkar ofta "vara kommen från en annan planet". De ser längre fram än de flesta andra och kan förutse händelser och konsekvenser. Självgod och självsäker anser han att hans avancerade idéer är de rätta och att således alla andra har fel... Originell, oberäknelig och okonventionell, men också oerhört charmerande och vänlig. Rebellisk och struntar i andras åsikter. Är ofta rent ut sagt "tjurskallig"! Oberoende, uppfinningsrik, rationell och intelligent. Svårt att knyta vänskapsband, eftersom har har en avvisande attityd. Dock trofast och lojal i kärleksrelationer.
Lämpliga yrkesval: Författare, talare, föreläsare, vetenskapsman, uppfinnare, astronom, socialarbetare.


Ditthoroskop.nu säger
:
...den ledande egenskapen vattumannen till en komplicerad karaktär. Han är mycket självgod och har starka åsikter som han vet är de rätta. Han bryr sig alls inte om ifall han anses vara en underlig figur eller om alla andra tycker annorlunda. Personlig frihet och rättvisa är centrala begrepp. För andra kan vattumannen te sig oberäknelig och rebellisk. Det kan vara svårt att nå honom, då han tenderar att skärma av sitt sanna jag under en yttre fasad. Vill du vara hans vän och tränga in under ytan måste du acceptera honom som han är. Han accepterar dig som du är, även om du kanske har fel enligt hans mening så har du rätt att tycka som du vill. Han är fördomsfri, intellektuell och human.
Nyckelord: Uranus, klarsynthet, humanism, intuition, vågor, ockult, protest, revolutionär, reform, distans och bärnsten.
Positiva karaktärsdrag: fredsälskande, lojal och uppfinningsrik.
Negativa karaktärsdrag: excentrisk och trotsig.




Observera att detta endast är för skojs skull. Säkert stämmer något/några nämnda karaktärsdrag in på dig även om du inte är en vattuman, alternativt inget stämmer på dig om du är en vattuman. So what. Du är inte enbart ett stjärntecken och ingen bok/internetsajt kan berätta för dig hur du är. Jag tycker bara att det är skojigt med astrologi, och läser mitt horoskop lite då och då (men fastän det står att jag har skitmycket tur och skitbra ekonomi en dag så vinner jag bannemig aldrig några pengar!). Och även om mycket som står om vattumän (i halvseriösa böcker/sajter) kanske stämmer in på mig, så är det inte hela sanningen.

Exjobb!

Åh herregud! Jag hittade ett exjobb jag vill göra! Och jag är ju inte ett dugg färdig med min utbildning än.



Hoppas på svar snart.

Jag har hittat min favoritplats!

Imagine:

Kvitter och kutter ifrån buskar och träd. Bland de gråmelerade duvorna finns en och annan som sticker ut, till exempel den som är helvit. Påfåglarna vandrar stillsamt förbi, pickandes i gräset efter lite käk. En bit bort anas en lekande barnfamilj. Någon promenerar längs med grusgången. Luften är frisk, men inte kylig. Två duvor börjar vänja sig, och smyger närmare men flaskar undan så snart någon passerar. Buskar, lövträd, barrträd och palmer. Några blommor här och var. Fortfarande fågelkvitter och ljudet ifrån flaxande vingar. Solen förbereder sig för nedgång.

I Portugal finns det många kyrkor.

I Faro finns en kyrka (Ingreja do Carmo) där de inrett ett kapell med kvarlevorna efter ett gäng munkar som bodde där för väldigt länge sedan. Hur cool & creepy som helst!

image163
Kyrkan & min lilla mamma.


image164
Då: troende munkar. Nu: trendig inredning.

Träsmak i arslet - för er skull!

Sitter i soffan i vår "sala" och can feel the wood in my ass (oj, vad roligt "de andra" haft åt det uttrycket!). Laddar upp nygamla bilder på FaceBook. Skulle ha gått och handlat för 1½ timme sedan, men istället blev jag fast vid datorn. Okej, riktigt så var det förstås inte. Jag bestämde mig för att skjuta upp inhandlingen till senare.

Är så filmsugen. Om Anne inte kan gå på bio ikväll pga plugg med sina studybuddies ska jag titta på Jonas Gardell-filmen söstra mi skickade med mamma. Är riktigt, riktigt sugen på att se den!

Näsatan vad det smärtar i min bakdel. Måste röva/röra lite på mig.

Investigation of strategies to improve...

Vem med mig avskyr långa titlar?

Ska iväg och möta min study-buddy João om en stund för att fixa klart en powerpointpresentation till morgondagens redovisning utav en artikel vi läst. Artikeln handlar om "waste oil" från fiskebåtar i Taiwan. Det kanske låter tråkigt, men det är faktiskt lite intressant (vilket det borde vara för mig - varför skulle jag annars kämpa med att försöka bli miljöingenjör?!).

Hur som helst ska presentationen hållas på engelska (eftersom min portuguisiska inte är SÅ bra än, även om jag kan hanka mig fram och förstå vad folk säger) och är den enda som kommer att vara "utrikisk" också. Övriga grupper vill förstås snacka modersmål. Problem för mig blir då att jag inte kan njuta av deras intressanta artiklar eller diskutera dess innehåll. Såvida inte "invandraren" (vet inte vad han heter, men han är ursprungligen typ irländsk/australiensisk/sydafrikansk och har bott i Portugal i 15 år) översätter allt till mig. Kan ju visserligen João göra också (eftersom han är brasilian) men "den andre" är lättare att förstå.

Fullständig titel: Investigation of strategies to improve the recycling effectiveness of waste oil from fishing vessels.

Planen lutar åt väster.

Mor & jag siktar näsorna mot Albufeira. Googlade upp en bild åt er. Spana in kycklingröven (haha).
Enjoy Sverige!



Vadå gå för länge i samma skor?

Ända sedan jag landade i Portugal har jag i stort sett varje dag vandrat runt i flipflops. Sådant sätter sina spår. Jag har haft skoskav ett par gånger (förstås), köpt ett par nya eftersom de gamla var för slitna och nu har jag dessutom lyckats utveckla fula knölar på fotsulan där själva remmen går ner i skon. Skitfult och extremt irriterande. Inledde projekt bli-av-med-dom imorse. Tricket är att inte göra det i allt för snabb takt. Fötterna måste vänja sig under tiden. Fast jag har inte allt för högt hopp - den förhårdnad jag fick efter att ha jobbat en säsong i glassluckan på Smultsonstället i Sörping, är visserligen inte kvar, men man kan se var den satt (på pekfingret tillhörande "skophanden").


Inom loppet av 5 sekunder.

Fokuserad. Konfunderad. Förvirrad. (Förvånad.) Bekymrad. Och konfunderad igen. (Ofokuserad.)

Mamma är här!

Och snart ska vi ut och äta...


...hon ska bara läsa runt på aftonbladet.se först.

Jamaikansk afton?

Jag kom just hem från en konsert... Eller jam session kanske är rätta termen. Hur som helst så använde sig bandet av allsköns trummor och oljefat. Hur läckert som helst!!!

Idag tog jag en dag ledigt.

Även fast jag hade 1 timmes lektion tidigare idag (det räknas inte) så tog jag en dag ledigt. Har skitit helt i att pluga idag! Tar igen det. Promise.

Försökte bestämma mig tidigare om jag tycker om min 'professora' eller inte. Det är svårt. Hon är nog rar, men det är väl inte helt lätt att vara rar på engelska när man inte är van att tala på språket. Nja. Jag tror jag fortsätter köra på 'the swedish style' och vara lagom neutral i frågan. Språkkursläraren gillar jag... Fast hon är inte särskilt strukturerad. Med lite tur blir det bättre med tiden. Är fortfarande stolt över att hon lärde sig mitt namn först. Och jag tror jag hittills är den enda hon är säker på. Hon försöker självklart med alla andra, men gissar fel ibland. Sou boa!!!

Bäst jag börjar göra mig redo. Ikväll ska vi ut och festa. Kl 23 är det förfest hos Bartek. Ska möta Anne en stund innan, eftersom jag inte vet var han bor exakt. Ah. Nu börjas det med festeriet igen. I sann erasmus-anda. (Erasmusstudenter är kända för att festa och ligga på stranden hela tiden...)

Så ser det ut nu:

Bloco 1: Gestão de Residuos I (Waste Management) 5 ECTS
Bloco 2: Economia do Ambiente (Environmental Economy) 5 ECTS
Bloco 3: Nada.

Running through the whole semester: Project within the program (Environmental Engineering) 20 ECTS

Fridas snabba språkskola.

Bom dia!
Boa tarde!
Boa noite!

Olá!

Ciao!
Adéus!

Uma garaffa de água.
Um cerveja. [särväscha]

Obrigado [för killar] / Obrigada [för tjejer]

Vamos a praia!

Saker som är dyrare i Portugal än i Sverige.

  • Schampoo (ca 10-20kr mer)
  • Balsam (som schampoo)
  • Duschcreme (som schampoo, om du inte vill ha ett halvträligt märke förstås)
  • Tandkräm (ett par spänn)
  • Deodorant (ett par spänn)
  • Yoghurt (12kr för ca en halvliver (i små bägare))
  • Mjölk (ett par öre till några kronor)
  • Fullkornsbröd (25 kr för en halv skivad limpa (om man vill ha 'the good stuff' såklart!))
  • Pris för mobilsamtals och SMS (har laddat min mobil med totalt ca 400kr på 2 månader - gör normalt av med ca 100kr/månad)
  • Portugals motsvarighet till "sittningar" (som är helt annorlunda mot en riktig svensk studentsittning) (ca 120kr/kväll (fast då ingår visserligen dryck i oändliga mängder))


Allt som du inte finner på denna lista kan du anta är billigare! Utökar den när jag upptäcker mer...

Frida, it's your turn!

Hello!
My name is Frida, and I'm from Sweden. I did prepare a powerpointpresentation, but I decided not to use it. As you can see I'm probably what you would expect from a swedish person: I'm blond & have blue eyes. Furthermore I'm just going to do some namedropping. Famous swedish companies are IKEA, Volvo, Ericsson... and Absolut Vodka. Famous swedes: Alfred Nobel - who invented the bombs, Carl von Linné - the flowerguy and Ingmar Bergman - the film producer. And of course ABBA. (Borde stannat här.) As a matter of fact Sweden has been calle "The biggest music exporter in the world", only the UK and America is bigger. Too bad I don't have any nice music to show you. Anyway... Thank you!

Lunch-time.

En dalig sak (fortfarande portugisiskt tangentbord) med att plugga i Portugal och ha viktiga ärenden till professorer och annan viktig administrativ personal är att lunchen sträcker sig mellan kl 12 och kl 14. Och min lektion slutade kl 13. Med andra ord: jag maste vänta 1 timme pa att fa lämna över en fil fran min dator till en annan... Om jag nu ens far göra det! SEN maste jag ställa mig och vänta pa en buss som kanske inte kommer. Och SEN kanske jag hinner äta, för att sedan aka tillbaka hit (mitt campus) för att framföra en halvtaskig presentation om Sverige. Ai ai ai. Vad ska jag göra i en halvtimme?!

Äntligen har han svarat!

Joâo har svarat! Vilket resulterade i att jag maste (portuguisiskt tangentbord!) vänta pa ytterligare ett svar, fran den professor som är ansvarig för den kurs (pa 20 ECTS) som jag vill hoppa pa. Det är en projektkurs, sa kanske det slutar med att jag gör en C-uppsats här, vad vet jag... (Vilket vore asbra, eftersom jag tror nivan pa de kurser jag har nu är pa A-niva = jag kan inte tillgodoräkna mig kurserna till min utbildning, vilket i sig inte innebär att dessa poäng inte räknas utan att jag kommer att behöva läsa lite extra senare).


Hoppas hoppas hoppas...


About Sweden...

Sitter och förbereder en presentation om Sverige inför imorgon. Hittills har jag inte haft en tanke på att det kan finnas fler svenskar här. Så jag har kört på mitt race. Men liksom: bara för att jag inte träffat någon annan, och bara för att jag är den enda 'svennen' i språkkursen så utesluter det inte att det finns någon/några fler där ute... Tänk om. Om jag har tur finns det en skandinav till. Om jag har tur... För alla andra har någon de kan prata hemspråk med. Och jag vill också göra det, så jag kan hämnas på de tråkiga österrikiska tjejerna. Jag har utnämt de till de tråkigaste erasmusstudenterna någonsin (på min resa)!

Så vad ska jag säga?
- Befolkningsmängd.
- Traditioner (valborg, midsommar och lucia)
- Käk (knäckebröd, köttbullar, blodpudding & annan skit) (vet inte om jag ska nämna drycker pga att alla (vodka och cider) utom must är alkoholdrycker))
- Klimat

Det får räcka.

Såhär kan man känna sig när man är utbytesstudent:

  • Ensammen.
  • Bortglömd.
  • Övergiven.
  • Vilsen.
  • Förvirrad.
  • Sugen på något gott.
  • Hemlängtan.
  • Svettig.
  • Irriterad.
  • Ledsen.
  • Trött.
  • Förväntansfull.
  • Glad.
  • Pirrig.
  • Utmattad.
  • Full.
  • Missförstådd.
  • Exhalterad.
  • Solbränd.
  • Tråkig.
  • Dålig på [valfritt utländskt språk].
  • Otillräcklig.
  • Arg.
  • Orolig.
  • Lat.
  • Feg.
  • Modig.
  • Trevlig.
  • Viktig.
  • Sorglig.
  • Konstig.
  • Exotisk.
  • Ytlig.
  • Osäker.

Jävla João!!!

image162
Skitgubbe.

Skitmåndag.

Jag och idag är inte bästisar. Dessutom är mitt rum stökigt. Och jag har ingen lust att plugga (fast jag har faktiskt gjort det i några timmar nu!). Och jag har ingen mat hemma (fast jag handlade för 120kr i supermercadon förut). Och jag vill träna/springa men jag har ingenstans att göra det/har inga springskor. Och bara för det har jag ingen promenadlust heller. Ska se om João (min koordinator som aldrig är tillgänglig när jag är i skolan) har svarat på mitt mail nu. Hoppas. Då kanske måndag blir lite bättre. Om inte så ska jag planera min födelsedagsfest (i februari).

Det är inte klokt...

Just nu har jag på min kursplan 20 ECTS marinbiologi. Det är fel. Jag borde ha 30 ECTS environmentalengineering (det lät skumt på svenska, därav den engelska termen). Just nu har jag tio.

Mailade min koordinator, Joâo, och bad att få byta ut dessa 20 poäng till något för mig vettigare. Ber en stilla bön att det går vägen.

Power Nap + kaffe = sweet!

Fast nu har jag inte fått i mig något kaffe ännu, så jag känner mig fortfarande trött. Har dessutom lyckats utveckla ett helt sjukt matschema sen jag kom till Lissabon. Jag har missat lunchen tre dagar i streck! Uschlingen. Fast å andra sidan käkar vi både "snack" (bestående av en skitstor macka i lunchstorlek) och middag. Så det var mest tajmingen vi missade idag.

By the way: Hoje eu e Daphne fomos para o cabeleiro!

Em Lisboa!

Nu är jag i Lisboa. Sitter på Daphnes säng, i lägenheten jag bodde andra halvan av språkkursen. Ah, det är så härligt att träffa alla igen!

Ikväll ska vi ut. På 80-talsfest! Så vi har stylat håret och sminkat oss i över en timme. 80-talslooks tar tid...

Starkt kaffe.

Skrev om starkt kaffe häromdagen. I ärlighetens namn finns inget svagt kaffe i Portugal, bara kaffe med olika styrka. Vanligt kaffe är (enligt svenska mått) starkt. Går du till ett café och beställer en kopp kaffe får du en liten kopp med vad vi svenskar skulle kalla espresso. Och är du inte nöjd med detta kaffe - går det att beställa ännu farligare/starkare grejer (vilket jag hittills undvikit). Det finns förstås de som föredrar att ha 75% (tre fjärdedelar alltså) UTH-mjölk i sitt kaffe också. Då är det en galão. Det smakar varm mjölk. Vill man ha en galão escuro (escuro betyder mörkt) får man en ljusbrun varm dryck. Som också smakar varm mjölk. Tillhör du de som föredrar mer kaffe än mjölk? Tja, det går ju men det är svårt.

Innan jag började plugga på högskolan drack jag väldigt sällan kaffe, och när jag gjorde det var det cappuccino (jag hatar stava till det för jag måste alltid dubbelkolla hur det stavas!) med extra mjölk, socker och eventuellt chokladpulver. Sedan började studera och bestämde mig för att börja dricka kaffe. Körde på med socker och mycket mjölk. Alteftersom började jag minska på för att sedan skita helt i sockret. Även en del av mjölken fick ge vika för ytterligare kaffe. Fast jag drack inte svart.

Nu dricker jag portuguisiskt kaffe (med en smula socker, för det är bannemig alldeles för beskt annars!) flera gånger om dagen. Mjölkfritt (förutom när jag är hemma och ibland häller i lite mjölk).

image161


Ett inkontinent bibliotek.

Hinkar överallt. Dropp dropp dropp...

Estou cansado - mas..!

I'm so much happier today than I was yesterday. Hoppade två föreläsningar idag (vilket jag behövde!). Lånade en film om avfallshantering ifrån universitetets bibliotek istället, tittade på den och tog en powernap. Efter pn - en kopp (starkt) kaffe! Perfekt! Struttade glatt iväg till the introduction to the languagecourse där jag träffade en hel drös med för mig nya erasmusstudenter.