Minha casa nova!

Vad skojigt det blev. "Casa Nova". Nytt hem. Nåväl. Here it is:

image171
Inflytt 16 februari 2008

Pepparkakebakad & Premiärglöggad

Det blev:
* Tre stora hjärtan
* Massa små hjärtan
* Massa grisar
* En döskalle
* Tre cirklar

Och Tindra Glittrande Starkvinsglögg.
(Varför köpte jag starkvinsglögg? Jag kollade ju bara på etiketten och tyckte det var kul med glittret. Fan, smakar ju bara sprit om'et!)

Och Kvibille Ädelost. Yum yum yum!

Nu har jag också sett...

Även en i skaran som sett "2 Girls 1 Cup". Innan jag tittade på själva klippet såg jag på folks reaktioner (de filmade sig själva när de såg klippet första gången), men jag kan väl inte påstå att jag började hulka, blunda och allt som de gör. (Är det jag som är väldigt avtrubbad?)

För några år sedan såg jag Moodysons film "Ett hål i mitt hjärta". Kan ha förmildrat mina reaktioner till videoklippet. Där gör de nämligen samma sak som i klippet, en utav sakerna i alla fall. Men jag vet inte. Blir du lätt äcklad ska du i


Sittsår?

Om vi bortser ifrån att jag suttit ned i en bil i stort sett konstant hela veckan och kört runt i södra Spanien så har jag under denna helg suttit ned och förflyttat mig i bil, flyg, buss, pendeltåg, regionaltåg och bil i minst 7-8 timmar per dag. Lägg till att vi sov i bilen fredagnatt.

När vi kom hem till Jos lägenhet i lördagskväll hade vi inte legat ned sedan torsdags, och då hade vi knappt sovit något (pga nästintill outhärdlig luft). Med andra ord: vi satt ned (förutom en shoppingpromenad på knappt 5 timmar och fottransport mellan olika fordon) i fredag morgon till lördagkväll. Har du suttit så länge (i obekväma och trånga utrymmen) så vet du hur jävla illa och ont det gör och vilken ruskig röv&bensmärta du får. För att inte tala om rygg, nacke, armar, fötter... Hela kroppen med andra ord.

Lägg sedan till att jag gjorde nästan samma sak på söndagen. Vakna, sitta och se på film, gå till pendeltåg, gå till regionaltåg, sitta på tåg, vänta på storsysters bil, sitta, gå in, sitta och äta, gå ut till nästa bil, åka bil i några timmar.

Ai ai, som mitt portugisiska jag skulle säga.


Ja, då var man inte hemlös längre.

Yahoo!
Fast visst var det spännande att känna på hemlöslivet, och jag ska leva hemlöst i några dagar till. I december dock får jag egen lägenhet med kök. WOW! Asballt!

(Passion som är i Kina har ingen hyresgäst från november och fram till hon kommer hem, så vi slår två flugor i en smäll och hjälper varandra på detta sätt!)


Hur är det att vara hemlös?

Inte för att jag har gått och undrat hela livet hur det känns att vara utan hem...

...men nu vet jag hur enkelt man kan försätta sig i en sådan situation. Och nu är det faktiskt mitt eget fel. (Jag brukar alltid vilja påstå att uteliggare någon gång i livet måste ha gjort ett aktivt val för att bli uteliggare och hemlösa.) Jag har gjort ett aktivt val. Jag drog hem.

Ikväll har jag bott hos Micki (själv sov hon hos sin kille). Riktigt härligt att komma tillbaka till korridoren och träffa alla gamla (och nya) grannar. Snart kommer jag väl träffa allt annat skoj folk också! Yeay!


Såjasåjasåjasåjasåjasåjasåja...

Jos & jag ska glo på Gardells nya show. Yahoo!
Vi är så fånigt kära i honom och har levt på hans citat hela veckan.

Fast sämst humor hade vi tidigare idag. Snacka om lama grejer. Man får ju inte ha med sig varken det ena eller andra nu för tiden på flyget. Så då skojade vi (förstås) om att Jos redan packat ned sina bomber i resväskan. Phew! (Riktigt torrt!)

En annan rolig sak (som inte alls var rolig först) var den skrattande gubben. Och den italienska kvinnan som fick hela rummet på ett hostel att lukta konstigt (så jag sov med täcket framför näsan/över huvudet hela natten). Och Josefins sallad för tio euro. Och dressyrryttarna. Och tanten med skitstor jacka. Och parkeringsavgiften vi betalade i Málaga för att stå under ett köpcenter i närapå 5 timmar. Och när jag trampade i lera så det såg ut på min sko som att jag vadat runt i bajs. Och bajskorven Jos fotade. Och den fega hunden som inte ville vara i vattnet. Och manhoran som jag aldrig fick se. Och att vi fick betala 25 kronor för en gratiskarta. Och att en man på ett café fick mig att glatt betala fem euro för en espresso och en liten croissant utan att ifrågasätta. Och att läsa Hemmets Journal. Och hostelet/fängelset vi bodde på första natten. Och att vi sov på två olika orter under en och samma natt.


...såjasåjasåjasåja.

Nu har jag kört bil i ett annat land!

Ooh, wow tänker säkert ni. Det är ju väldigt mycket att komma och skryta med. Men faktiskt: det är det! Jag har kört fort, sakta, lagligt, olagligt, aggressivt, tutandes, försiktigt. Och agerat kartläsare. Jag har även blivit kringkörd i bilen halvliggandes (det var skojigt).

Fast mina nya körerfarenheter kan inte mäta sig med min systers. Hon körde åt fel håll i en rondell, på fel fil, mot rött och... tja. Allt annat man skulle få feta böter för i Sverige.

Na biblioteca

I bibblan pa universitetet. Har ett engelskt jakla tangentbord. Hur ofta hander det?! Dessutom verkar knapparna ha portugisiska funktioner, bara att man vet inte vad saker och ting sitter eftersom de ar "covered up" med engelska knappar. Ai ai ai, som en portugis skulle saga.

Andra gangen jag ar har idag. Glomde ta med en bok jag skulle lamna tillbaka till biblioteket forut, sa jag var tvungen att aka hem och sedan hit igen. Fast det gor ju a andra sidan att jag tjanar multum pa mitt busskort! (Hurra...)

Conclusion: this library sucks. Det ar fint, men det sucks.


Utbyte.

När Maja for hem i lördags, hämtade jag upp söstra mi på flygplatsen i Faro.
Idag var det skoltvång, men imorgon ska vi fara till Espanha. Ska bli kul att komma tillbaka (vi ska nog köra förbi Sevilla dessutom) och se lite mer av sydeuropa.

The other way around.

Idag råkade min bena (pratar om mitt hår nu) hamna på "andra sidan". Det bara blev så av sig självt. Jag byter nästan aldrig håll på min bena, så detta var något stort! Har också insett att jag ska klippa håret och färga slingor. Gud vad skönt det är när man vet hur man vill ha saker och ting.

Mötte portugisiske Pedro i en datasal i skolan idag. Han frågade om jag klippt mig. Mitt hår ser antagligen redan annorlunda ut.

I Big Brother spenderar de 100 dagar i en instängd lägenhet.

Jag ska gå och lägga mig nu.
Imorgon ska beslutet fattas.
Låt mig sova på saken.

Men jag betalade ju bara för en halvtimme?!

Jag har suttit vid internetmaskinen hur länge som helst  nu! Betalade för en halvtimme, men maskinen verkar ha hakat upp sig. Superbra! Fast nu är jag trött och vill sova.

Så vad hände igår förresten?
Jag och Maja skulle gå ut och ta en drink. Vi kom hem kring halv fem, aspackade. Idag fick vi skjuts av vår nyadopterade (tysta) pappa till Lagos. Haha! Vi betalade... med tacksamhet och sällskap.

Vad betyder det?

!!! Portugisiskt tangentbord !!!


Sitter vid en internetmaskin i Lagos (igen) och har just last svar fran minn koordinator. Suck. Verkar ju inte sarskilt lovande med nagonting.

"Bla bla bla for att du inte blev godkand pa provet bla bla inte redo bla bla." Aaaah! Nar ska jag fa support? Ar det meningen att utbytesstudenter ska kanna sig dumma i huvet?


Urgent meeting.

Dear Frida
I need urgently to talk to you about your Environmental Engineering project. Can you come to my office on Thursday at 10 o'clock?

João V.

- - -

Frida kunde inte komma till mötet, men hoppas det går att anordna annan mer lämplig tidpunkt.

Uppehållstillstånd!

Jag får stanna i Portugal i fem år.



JAG HAR UPPEHÅLLSTILLSTÅND!

(Hade aldrig tänkt mig att jag skulle ha uppehållstillstånd i ett annat land. Gissa om det är en annorlunda känsla. Väldigt positivt!)

Dag 91

Man får vistas i annat EU-land i 90 dagar. Jag har varit i Portugal i 91 dagar idag. AAAAH! Måste skippa resten av dagen och fixa tråkigheter och sitta och vänta i ett rum någonstans. Rövhål.


En fest är tydligen inte alls en fest.

När slutar man festa? Var går gränsen?
Igår stängde BA (partystället för studenter) 04:30. Alla ville gå vidare.
Så de gick vidare. Tre kloka individer ansåg att det är onödigt att betala tre euro för en timme på en annan klubb, så de beslutade sig för att gå hem. Resten? Tja, de stannade kvar.

Sitter i biblioteket. Träffade just en av de tjejer som gick vidare. Hon kom hem halv åtta.
En annan konstig sak var att det lös inne från Ns rum när jag kom hem (05:20). Eller det kanske inte är konstigt. Jag menar, vad ska man förvänta sig av en snubbe som inte spolar ner sitt äckliga kiss.


Ja, jag vet att du är portugis men...

För en vecka sedan skickade jag ett mail till min koordinator och frågade om schemat för denna period. Jag hittade schemat lite senare, och var på föreläsningen/arna i måndags. Idag, en vecka senare, fick jag svar:

You will have to go to the secretary of the Faculty of Economy (in the building next to the FCMA building) and ask for that timetable.

Hey, thank you so much for your (quick) answer! Bra att du vet var saker och ting finns att hitta...
(Schemat fanns på FCMA's (min instution) hemsida. Tummenupp!)

Vilket jävla nederlag!

Komma krypandes på knäna med svansen mellan benen. Nedslagen, brutalt ombultad och plågad blick.

Om jag vill? Nej. Vill du?

Dreams are coming true...

Jag drömmer något så fruktansvärt mycket nu för tiden.

Jag är på väg till [okänd plats] och då ser jag en gammal klasskompis. Trots att han ser annorlunda ut, så hälsar jag lite artigt. Så råkar jag på ännu en, som liksom den första även han ser annorlunda ut. De är påväg åt samma håll som jag - antagligen återträff med klassen. Den förste ställer några artighetsfrågor, som hur är det och vad har du gjort på sistone? Jag berättar lite blygsamt att jag just varit i Portugal ett halvår, det är ju därför jag är så solbränd och så visar jag min imponerande bränna.

Snabbtänkt som jag är inser jag i denna stund vad som är så annorlunda med de andra två. De har krympt, och ser inte ett dugg äldre ut än när jag såg dem senast (deras utseende var förstås förändrat, men alltså inte åldrat). Med andra ord: jag har vuxit som sjutton! (Och de har stått stil på samma ställe.)

Jag vill också berätta vad som händer ytterligare senare. En viss M.M. var med på återträffen. En diskussion var i luften och då sa hon något i stil med att hon som var störst hade rätt. Jag skrattade och sade: Nej, jag är äldre än du. Och längre. (Och bättre.) Lustigt nog svarade hon genom att säga något i stil med att jag hade rätt, men att hon i alla fall var tjockast. Jag höll med, fast bara i smyg. Hon hade verkligen blivit jättefet!

Gosto!

Vamos dançar!



(Samim - Heater)

Económia Ambiental

Jag åt en ostmacka och kaffe för 10 spänn till lunch idag.


Ekonomin idag gick förvånansvärt bra. Fast tydligen var det bara lite ytskrapningar, för nästa vecka ska vi börja med de riktiga grejerna. Läääskigt. Hur som helst varade inte dagen i tio timmar (bortsett från att jag blev kvar på biblioteket en stund efter lektionstid) utan snarare 1½+rast+1½+lunch+1½+rast+1½. Med andra ord: tre timmar. Fasen. Jag ljuger nog. Började 09:00. Gick på lunch 12:30. Började igen 14:00. Slutade... 17? 18?

Okej. Jag ljög inte. Härligt att känna att jag kan räkna. Nåja. Ska ju ändå bara syssla med räkning av dinheiro.

Jägarns vad hungrig jag är!

Idag började jag min andra (och sista) kurs. Miljöekonomi. Och hittills tycker jag om både ämnet och läraren. Om jag har frågor, är det bara att ställa dom. Och jag får än en gång skriva provet på engelska. Yahoo!

Nu har jag lunchrast, och jag tänkte egentligen skippa andra halvan av dagen. MEN eftersom förmiddagen gick bra stannar jag. Fast vi får väl se om jag pallar med att stanna kvar ända till klockan sju ikväll.
I övrigt: Vad ska jag äta? Hatar äta lunch på skolan.

(Och förresten mamma, så tror jag du skulle tycka han är dösnygg!)


Den bästa 20-årspresent jag aldrig fått!

Tack pappa!

Jag fick just se mitt schema för de kommande 5 veckorna...

Ni kan inte förstå hur överarbetad jag blir i det här landet!!! Hur i helvete ska jag klara av skolan när det är så här intensivt, va?!



...not.

image170

Storstad vs. småstad

Jag tror att jag har kommit på hur jag vill ha det. Och jag tror att jag vill bo i en storstad. Faro är för litet för mig, blir nästan klaustrofobisk. Samtidigt som jag tröttnar redan vid tanken på hur långt det är till allt (trots att det är nära) och det som är "allt" är inte så särskilt mycket. Tur bussarna till resten av Algarve går dagligen, och till och med ofta! Och tur att Spanien är nära. Och andra resmål.

Kanske, och nu menar jag verkligen KANSKE, flyttar jag härifrån om 1½ månad. Faro är för litet för mig och mina föreläsningar tar slut i december. Behöver bara vara i Faro för konsultation (projektet) och redovisning (av projektet).

Plast.

Plast, plast, plast. Varför denna plötsliga obsession av plast?
(Idag undvek jag till och med att köpa vissa saker i affären för att de var förpackade i (onödigt mycket) plast!)

Nu kanske ni vill veta: när kommer Frida hem?

Jag vill veta när jag kommer hem, och vill ni inte veta så skit i detta (inte för att ni kommer få ut särskilt mycket information utav det!).

Terminen här är uppdelad i tre block. Det tredje och sista blocket avslutas enligt kalendarium den 1a februari. Därpå följer en vecka (plus en extra vecka för uppföljning av missade kurser) utav examination. Jag har ingen kurs i sista blocket. Bara fritt arbete med mitt projekt. Så jag kan sätta en egen deadline. Nu sätter jag en deadline: 15 januari. (Kommer antagligen inte att hålla... Men whatever.)

I Kalmar börjar vårterminen den 21a januari.

Med andra ord: jag kommer att missa en eller två veckors undervisning i Sverige. Kanske. Det beror ju på när mitt projekt är färdigt. Så frågan förblir obesvarad. Åtminstone om du vill ha tid och datum. Fast om du undrar på ett ungefär - ja då vet du!

Och så ännu en gång: bitchslappad!

Yes. Lovely!

Följande kurser är Frida icke ännu godkänd i:

Ingenjörsvetenskap:
Delkurs 2, Fysik
Delkurs 3, Fysik

Ingenjörsvetenskap 2:
Delkurs 2, Fysik

Miljökemi:
Miljökemisk teori, tentamen

Sen på listan finns två fristående kurser, varav den ena jag hoppade av (!) och den andra är gitarrkursen jag slöade med. Haha! Bara uppspelningen kvar. Nåväl. Den sista i listan ovan är så SJUKT irriterande! Resultatet var ett par, kanske tio, procent ifrån godkänt! Övriga blev underkända på grund av jävligt dålig studiemotivation.

Fast nu när jag tänker efter: det fattas något! Vad i helvete...

Vad hände med fantasin?

image168


Hade DN's vädergubbar ingen fantasi när de komponerade vädret?
"Vi snurrar lite på pilarna så ser det skojigare ut!"


Kolla bara vilket skojigt och varierat väder Stockholm får. Till och med enbart onsdagsvädret innebär värsta förändringarna!

image169

Och så kom verkligheten bitchslappade mig.

Åh, om jag ändå kunde dra mig till minnes vilka mattekurser jag klarat och inte. Tror jag klarat alla utom en delkurs. Vilket skulle kunna innebära att jag har omtentatillfälle i mars och september. Och då är det sista chansen som gäller. En kurs som jag skolkade ifrån nästan helt. Varför gjorde jag det?! Stupid choices we make sometimes.

Hur som helst. Om det är så att jag saknar den kurs jag tror så är det suveränt. MEN nu råkar det falla sig så att den kurskod jag känner mig mest familjär med skulle innebära att omtenta ges 18 januari och absolut sista någonsin i historien: 20 september. Jag vet inte om jag är i Sverige den 18 januari, så då måste jag skriva tentan den 20 september. I så fall; gissa vad jag måste göra hela nästa sommar. Missar jag den tentan är jag screwed.

Skit.